Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Κάτω Γραικικού Αρτας Κεντρικά Τζουμέρκα (ΓΡΕΤΣΙΣΤΑ) Mail:katograikikosyllogos@gmail.com

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Τζούμας κεντρικών Τζουμέρκων μετά από ημερίδα που διοργανώθηκε στις 27 Απριλίου 2019 αποφασιστικέ ομόφωνα να " διεκδικήσουμε τα αυτονόητα''

Στις 27 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε ημερίδα των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής Τζούμας Κεντρικών Τζουμέρκων, Νομού Άρτας, με στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής
κοινωνίας, την ανάδειξη των προβλημάτων και την πολιτιστική και τουριστική προβολή της περιοχής, καθώς και την δημιουργία επιτροπής εκπροσώπησης όλων των συλλόγων στο Δήμο, την Περιφέρεια και σε οποιοδήποτε άλλο κρατικό φορέα.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και με την κοινή παραδοχή της ανάγκης κοινής δράσης για την προάσπιση των συμφερόντων της περιοχής της Τζούμας, στα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων. Ακολούθησε η ιεράρχηση με βαθμό σπουδαιότητας, εκείνων που οι κάτοικοι ζητούν από τους αρμόδιους φορείς να διευθετηθούν άμεσα.

Συνεστήθη επιτροπή εκπροσώπησης των Πολιτιστικών Συλλόγων Τζούμας που απαρτίζουν οι κάτωθι:

Πολύζος Βασίλης, Πρόεδρος ΔΣ του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Κάτω Γραικικού

Καρασλανίδης Γιάννης, Πρόεδρος ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουριανών

Τριαντάφυλλος Γιώργος, Γραμματέας ΔΣ του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Άνω Γραικικού

Καράμπαλης Νικόλαος, Πρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου Απανταχού Κουκουλιωτών Άρτας

Αργυρίου Βασιλική, Πρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου Απανταχού Ρωμανιωτών Άρτας «η Ομόνοια»

Οι παραπάνω συνέταξαν επιστολή με την κωδικοποίηση των αιτημάτων της περιοχής. Την επιστολή απευθύνουν προς το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και την Υπουργό κα Μυρσίνη Ζορμπά, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και τον Υπουργό κο Σπίρτζη Χρήστο, τη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού Υποδομών και την κα Κόντου Μιλένα – Ελένη, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Υπουργό κα Γεροβασίλη Όλγα, και τέλος προς την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία.

Τα σημεία που τονίζουν είναι τα εξής:

1) Διάσωση κι ανάδειξη των μνημείων Ιστορικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με προτεραιότητα: α) την Ιερά μονή Χρυσοσπηλιώτισσας που κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση από φθορές που προκλήθηκαν κατά τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα της 1ης Φεβρουαρίου 2015, τα ίδια που προκάλεσαν την πτώση του Ιστορικού πέτρινου γεφυριού της Πλάκας, αλλά και τις διαβρώσεις & ρωγμές που έχουν προκληθεί από την υγρασία στην τοιχοποιία, τον τρούλο, τα θεμέλια και τον εικονογραφικό διάκοσμο στο εσωτερικό του Ναού. Επισημαίνουμε πως έχει γίνει η καταγραφή των παθογενειών και προβλημάτων που χρήζουν άμεσης μέριμνας της Ι.Μ. Χρυσοσπηλιώτισσας, καθώς και οι προτάσεις αποκατάστασής τους από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού & πολιτιστικής Κληρονομιάς, τμήμα Εφορίας Αρχαιοτήτων Άρτας, β) την ανάδειξη κι αξιοποίηση του Σπήλαιου Ζωγράφου, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του σπηλαιολογικού τουρισμού στα Τζουμέρκα και γ) και την ανάδειξη κι αξιοποίηση του Κρυφού Σχολειού.

2) Βελτίωση του κεντρικού οδικού δικτύου για γρήγορη & άνετη πρόσβαση των κατοίκων και επισκεπτών στα χωριά της Τζούμας, με προτεραιότητα α) την αποπεράτωση του οδικού άξονα που συνδέει την Πλάκα με τα Κουκούλια και την σύνδεσή του με την Ιερά μονή Χρυσοσπηλιώτισσας, β) την αποπεράτωση του οδικού άξονα από τη διασταύρωση Ράμιας έως και το Κάτω Γραικικό και γ) σήμανση με πινακίδες από και προς τα χωριά μας και τα σημεία πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος σε κάθε ένα από αυτά.

3) Διάνοιξη και πλακόστρωση του παραδοσιακού μονοπατιού που συνδέει τα χωριά της Τζούμας, με αντίστοιχη μελέτη κι επιδότηση από τους αρμόδιους φορείς, καθώς μπορεί να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης για περιπατητές κι οδοιπόρους και να αναδείξει την περιοχή ως μέρος του Φ.Δ. Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων & Μετεώρων. Επίσης, σε κατάλληλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Τζούμας, κατασκευή παραδοσιακών περιπτέρων (κιόσκια) και παραδοσιακών πέτρινων βρυσών με δομικά υλικά του τόπου.

4) Αποτελεσματική διαχείριση και βελτίωση του δικτύου ύδρευσης συνολικά της περιοχής της Τζούμας που θα περιλαμβάνει λύσεις για την άριστη ποιότητα και ποσότητα νερού για την εξασφάλιση της καλύτερης ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών των χωριών της περιοχής μας.

5) Πυροπροστασία με κρουνούς σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της περιοχής & πυροσβεστικές φωλιές στις πλατείες, ανοιχτούς δασικούς δρόμους όλο το χρόνο και ελεύθερη πρόσβαση προς το ποτάμι και τα κεντρικά οδικά δίκτυα για τη μετακίνηση του πληθυσμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου